Focus

When you have their attention, you can take whatever you want.
You have to be safe.

Focus

“Focus” is een romantische misdaadfilm waarin de kunst van zakkenrollen, manipuleren en oplichten centraal staat. Het eindresultaat is geen memorabele cinema maar een doorsnee popcorn film met een duo oplichters die rond elkaar fladderen als verliefde vlinders en een meesterlijk verleidingsspel spelen. Of is het ook een oplichtersspel ? De hele film is een aaneenrijging van ingenieus georkestreerde zwendel en listen. Spijtig genoeg wordt de ultieme zwendelpraktijk al heel vroeg in de film uit de doeken gedaan, zodanig je al aan je water kan voelen welke kant het uitgaat. Ondanks dat het zo entertainend is als “Ocean’s Eleven”, gevuld met illusies zoals in “Now you see me” en daar doorheen geweven een romantische verhaallijn.

Focus

Het start allemaal in een restaurant in New York waar Jess (Margot Robbie) zich probeert te verlossen van een vervelende date en Nicky (Will Smith) als excuus gebruikt. Wat ze niet beseft is dat Nicky een geroutineerde zwendelaar is die alle knepen van het vak kent en het daaropvolgende poging om hem op te lichten onmiddellijk doorheeft. Jess slaagt erin om bij Nicky in de leer te gaan. Naderhand verzeilen ze in New Orleans, the place to be op dat moment om rijkelijk gevulde portefeuilles en andere snuisterijen massaal te stelen. Alleen beseft Jess te laat dat de persoonlijke leefwereld van Nicky louter en alleen draait rond leugens vertellen en bedriegen. En dat er geen plaats is voor een romantiek in dit leven vol bedrog. En zeker niet, zoals hij van zijn vader heeft geleerd, met iemand uit hetzelfde milieu.

Na het erbarmelijke “After Earth” is Will Smith weer in topvorm om gestalte te geven aan deze oplichter (een soort volwassener versie van The Fresh Prince). Gelukkig heeft hij niemand uit zijn kroost geïnviteerd om te participeren in deze stijlvolle film met zijn betoverende interieurs, blitse hotels, luxueuze kleding en haute-cuisine taferelen (voordat je het weet komt Jaden misschien in beeld, gedrapeerd in een rok). En dat in het puik gezelschap van de adembenemende Margot Robbie die voorheen al sensueel aantrad in “The Wolf of Wall Street”. Toevallig ook een schitterende film waar oplichten centraal staat. Buiten verbijsterend mooi zijn, kan deze Australische ook een stukje acteren. Daarnaast zien we nog een deel acteurs verschijnen die wel bekend voorkwamen, maar ik niet direct kon plaatsen. Behalve BD Wong, die recent nog te zien was in “Jurassic World” als de geneticus Henry Wu, die hier de excentrieke gok-Chinees Liyuan speelt.

Focus

En Liyuan was dan ook de spilfiguur in de voor mij meest fascinerende scene in deze film. De goklustige Aziaat die op om het even wat gokt. Hoe gekker, hoe beter blijkbaar. Deze cruciale scene laat zien waartoe Nicky in staat is en hoe hij zijn slachtoffers manipuleert en indoctrineert op een psychologische manier. Zoals hij zelf in de film ergens doceert : “You have to get inside the head of your victim.”. Maar tevens laat dit ook het zwakkere gedeelte van de film zien. Op een bepaald moment komt deze film hoogst verwarrend over en kan je het verschil tussen bedrog en waarheid niet meer onderscheiden. Het eerste deel valt nog mee en is soms schitterend in beeld gebracht als Nicky’s bende de straten van New Orleans onveilig maken en hun palet van zakkenrollertechnieken bovenhalen. Het tweede deel ziet er qua scenery echt prachtig uit, maar mist gedrevenheid. Het is alleen te hopen dat er geen individuen zijn die het getoonde in praktijk gaan brengen op grote schaal !

Pluymers Peter – Meer reviews hier

When you have their attention, you can take whatever you want. You have to be safe. “Focus” is een romantische misdaadfilm waarin de kunst van zakkenrollen, manipuleren en oplichten centraal staat. Het eindresultaat is geen memorabele cinema maar een doorsnee popcorn film met een duo oplichters die rond elkaar fladderen als verliefde vlinders en een meesterlijk verleidingsspel spelen. Of is het ook een oplichtersspel ? De hele film is een aaneenrijging van ingenieus georkestreerde zwendel en listen. Spijtig genoeg wordt de ultieme zwendelpraktijk al heel vroeg in de film uit de doeken gedaan, zodanig je al aan je water kan…

Review Overview

Verhaallijn - 4.5
Script - 4.5
Acteerwerk - 6
Originaliteit - 4.5
Spanning - 4
Sfeer - 6

4.9

Beoordeling: Nicky is een meester op het gebied van misleiding, die een relatie krijgt met de nieuwbakken oplichtster Jess. Terwijl hij haar de fijne kneepjes van het vak leert, ziet hij in haar een risico en verbreekt de relatie. Drie jaar later duikt zijn voormalige vlam, nu een volleerde femme fatale, op in Buenos Aires, tijdens een lucratieve autorace. Nicky speelt een levensgevaarlijk spel, maar Jess gooit al zijn plannen in de war waardoor de doortrapte oplichter volledig van de wijs raakt.

Laat hieronder een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*