Kingsman : The Secret Service

I am offering you the opportunity to become a Kingsman.
A tailor?
A Kingsman agent.
Like a spy?
Of sorts. Interested?
You think I’ve got anything to lose?

Kingsman : The Secret Service

Ik ben nooit geen fan geweest van Bond films. Te proper, te saai en te stijf. Telkens kwam ook nog eens Q af met nieuwe uitvindingen die toevallig juist van pas kwamen in dezelfde film. Die zijn glazen bol wou ik ook wel eens hebben. Tevens zit elke film vol actie, maar daar kwam nooit een spatje bloed bij kijken (Voordat alle Bond-fanaten furieus reageren : ik geef eerlijk toe dat ik ze niet allemaal heb gezien, dus kan ik het ook verkeerd voorhebben). En in elke film paradeerden een bussel bloedmooie dames rond, maar nooit was er een millimeter aanstootgevend naakt te zien. “Kingsman : The Secret service” voelt aan als een soort James Bond, maar dan wel voorzien van al deze voorgaand aangehaalde feiten en een dosis buitensporige humor.

Harry Hart (Colin Firth) is lid van “The Kingsmen”, een spionage organisatie, nog meer geheim dan de geheime dienst, die alle linke opdrachten van MI6 overnemen. Hart is een op en top Engelsman en ziet er eerder uit als een gedistingeerde, zakelijke bankier dan een meesterspion. Tijdens een operatie in het Midden-Oosten, sneuvelt de vader van Gary “Eggsy” (Taron Egerton) waarna Hart deze peuter een medaille overhandigt. 17 Jaar later bij de kidnapping van een professor door de multimiljonair Richmond Valentine (Samuel L. Jackson) sneuvelt er weeral een geheimagent tijdens de reddingsoperatie, waarna Hart de ondertussen opgegroeide Eggsy, werkloos en geen vooruitzichten, voordraagt als kandidaat om toe te treden tot “The Kingsmen”.

Kingsman : The Secret Service

De hele film ademt de sfeer uit van een ouderwetse spionagefilm zoals James Bond of de populaire serie uit de jaren 70 “The Avengers” met John Steed als geheim agent die getrouw een bolhoed ophad en uitgerust was met een doorsnee paraplu die voorzien was van allerhande vernuftige snufjes. Zo geciviliseerd het er aan toe ging in die tijd, zo brutaal en radicaal is “Kingsman”. Begrijp me niet verkeerd. Hart is nog steeds de voorbeeldigheid zelve en probeert op elk moment zo gereserveerd en correct over te komen, ongeacht de situatie waarin hij zich bevindt, zoals een echte Brit het betaamt. Maar het is vooral het losbandig karakter en expliciet geweld dat op je los wordt gelaten dat het verschil maakt. De film neigt soms uit te groeien tot Tarantino-achtige proporties, zoals het fragment in de lokale kerk. 3 minuten razernij die over je scherm wervelt en waarbij Hart als een rasechte John Wick tekeer gaat. Of de scene in de lokale pub waar hij toont dat hij evenwaardige vechttechnieken kan toepassen als “The Equalizer”. Colin Firth ziet niet bepaald als een geoliede vechtmachine uit en sommige bewegingen zien er stroef uit, maar al bij al wist deze 55-jarige toch te overtuigen. Hij bewijst hier dat hij naast serieuze rollen vol dramatiek zoals in “Devil’s Knot” en “The Railway Man”, ook prima zijn mannetje kan staan in een luchtigere, actierijke prent.

Kingsman : The Secret Service

Toen Eggsy de loodzware training begon, met irritante rijkeluiskinderen als tegenstanders, vreesde ik dat het zou leiden tot een soort “Ender’s Game” of “Divergent” verhaal. Gelukkig bleek dit niet het geval te zijn. De hele training verliep onder het toeziend oog van Merlin (Mark Strong). Het enige dat in mijn ogen een beetje ongeloofwaardig overkwam, was het feit dat een onervaren, werkloze tiener als Eggsy, die waarschijnlijk in zijn leven niet verder is geraakt dan plassen tegen een schrikdraad als opwindend evenement, op korte termijn het kan schoppen tot ervaren parachutist. Dit zag ik echter door de vingers daar deze actiekomedie zichzelf sowieso niet au sérieux neemt. En dan nog Michael Caine vermelden, als de Godfather van alle Kingsmen, die perfect de rol van ancien op zich nam.

Kingsman : The Secret Service

In een echte spionage kan natuurlijk de slechterik niet ontbreken en dit werd met zichtbaar plezier vertolkt door Samuel L. Jackson als de lispelende multimiljonair Richmond Valentine die zich zorgen maakt over de toekomst van de aarde. Met name de opwarming van de aarde baart hem zorgen. Hiervoor heeft hij echter een duivels plan uitgewerkt. Alleen de uitvoering van dit plan laat te wensen over. Jackson is weergaloos in deze rol (werd ook wel eens tijd na enkele flauwe vertolkingen) als de excentrieke Valentine die geen druppel bloed kan aanschouwen zonder het bewustzijn te verliezen. Om dit te vermijden heeft hij een bevallige assistente Gazelle (Sofia Boutella) een rasechte furie en vechtmachine met vlijmscherpe kunstbenen die voor de nodige geamputeerde ledematen zorgt. En tenslotte nog een eervolle vermelding voor Hanna Alström als Zweedse prinses. Niet dat ze veel acteertalent nodig had, maar haar bevallig achterwerk kwam prominent in beeld aan het einde.

Kingsman : The Secret Service

“Kingsman : The secret service” is een aanrader van formaat. Hou je wel van droge Engelse humor, overdreven bloederige actiemomenten en dat alles met een vette knipoog naar de uitstekende spionagefilms van weleer, dan zit je gebeiteld met deze film. Zet je schrap voor deze spionage die van bruut geweld overgaat naar humoristisch en daarbij geen clichés mijdt maar deze toch op een andere manier brengt zodanig dat het eigenlijk niet eens opvalt. Magistrale film !

Pluymers Peter – Meer reviews hier

I am offering you the opportunity to become a Kingsman. A tailor? A Kingsman agent. Like a spy? Of sorts. Interested? You think I've got anything to lose? Ik ben nooit geen fan geweest van Bond films. Te proper, te saai en te stijf. Telkens kwam ook nog eens Q af met nieuwe uitvindingen die toevallig juist van pas kwamen in dezelfde film. Die zijn glazen bol wou ik ook wel eens hebben. Tevens zit elke film vol actie, maar daar kwam nooit een spatje bloed bij kijken (Voordat alle Bond-fanaten furieus reageren : ik geef eerlijk toe dat ik…

Review Overview

Verhaallijn - 7
Acteerwerk - 8
Originaliteit - 8.5
Spanning - 8.5
Sfeer - 8
Actie - 9
Inlossen verwachtingen - 9

8.3

Beoordeling: Gary, een jongeman wiens leven dreigt te ontsporen, vult zijn dagen door in de kroeg te hangen met vrienden. Harry Hart, een doorgewinterde agent van een geheime organisatie, neemt hem onder zijn vleugels om een oude schuld te vereffenen. Hij draagt Gary voor om deel te nemen aan een trainingsprogramma voor geheim agent, precies op het moment dat de wereld wordt bedreigd door een IT-genie met kwaadaardige bedoelingen.

Laat hieronder een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*