Mita Tova

Uit eigen wil de pijp uitgaan

Net als bijna overal ter wereld is euthanasie in Israël verboden. Maar wat dan als een vriend van je lijdt en hij uit het leven wil stappen? Dan creëer ik gewoon zelf een machine, dacht protagonist van dienst, Yehezkel. Ziedaar het uitgangspunt van MITA TOVA aka THE FAREWELL PARTY – openingsfilm van het MOOOV Festival eerder dit jaar. Het idee van de plot ontstond uit een absurd moment en dat zien we meteen aan het begin van de film. Yehezkel, een bejaarde man woonachtig in een rusthuis in Jeruzalem, belt met een medebewoonster en stelt zichzelf voor als God. Een mooie verwijzing naar waar de rest van de film naartoe zal gaan. Met zijn doe-het-zelf-machine creëert hij immers de illusie God te zijn.

farewellparty

Het sterke aan MITA TOVA is de combinatie tussen drama en komedie die perfect is uitgebalanceerd. Nergens wordt de film te hilarisch of te zwaarmoedig gebracht. Je herkent de Joodse humor aan het cynisme waarin deze is gedrenkt. Soms zie je het aankomen, zoals de gestreefde discretie die niet wordt volgehouden, maar dat doet niet af aan het geheel. Het lef van het regisseursduo (Tal Granit & Sharon Maymon) om dit controversieel onderwerp aan te pakken, vergaart alle lof. Het groepje vrienden, waaronder ook een voormalige dierenarts en een politieagent, moet omgaan met de moralen waarvoor ze staan. Iemand helpen waardig te sterven tegenover iemand – al lijdend – in levende houden. Wat weegt het meest op? Over deze keuze geraken niet alle protagonisten het eens met elkaar.

Fijn dat de regisseurs ook de onderwerpen homoseksualiteit, Alzheimer en corruptie aankaarten. Een grappige scène bevat onder meer de vrienden die met een te grote snelheid worden gesnapt door een agent. Dit zorgt voor een leuk gekozen running gag. De scène, waarin een groep bejaarden praten over een vrouw met longkanker terwijl de kamer gevuld is met kettingrokende oudjes, is droge humor op zijn best en Granit/Maymon slagen er met verve in. De acteurs, bekende komieken in eigen land, leveren down to earth en zeer geloofwaardige personages af. Dat de acteurs even twijfelden over het aannemen van hun filmrol is begrijpelijk, maar het helpt misschien de Israëlische mentaliteit naar een ander licht te doen kijken. Originele en ietwat gedurfde tragikomedie waaraan je een glimlach en ontroerende momenten overhoudt. Dat de tragikomedie de publieksprijs in Venetië en allerlei awards in eigen land – waaronder die van Beste Acteur en Beste Cinematografie – kreeg toebedeeld, is mooi meegenomen.

Mita_Tova_The_Farewell_Party_Still

Uit eigen wil de pijp uitgaan Net als bijna overal ter wereld is euthanasie in Israël verboden. Maar wat dan als een vriend van je lijdt en hij uit het leven wil stappen? Dan creëer ik gewoon zelf een machine, dacht protagonist van dienst, Yehezkel. Ziedaar het uitgangspunt van MITA TOVA aka THE FAREWELL PARTY – openingsfilm van het MOOOV Festival eerder dit jaar. Het idee van de plot ontstond uit een absurd moment en dat zien we meteen aan het begin van de film. Yehezkel, een bejaarde man woonachtig in een rusthuis in Jeruzalem, belt met een medebewoonster en…

Review Overview

Script - 8.5
Acteerprestaties - 8
Humor - 8
Sfeer - 6.5
Lef - 7.5

7.7

Beoordeling: Een groep vrienden bouwt in een bejaardentehuis in Jeruzalem een doe-het-zelf-euthanasie-machine om hun vriend, die een terminale ziekte heeft, te helpen. Wanneer anderen over de machine horen beginnen steeds meer mensen om hun hulp te vragen, waardoor de vrienden voor een emotioneel dilemma komt te staan.

Laat hieronder een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*